Jarenlang is Mathieu sterk betrokken geweest bij diverse overnames waar hij steeds de due diligence of het boekenonderzoek voor zijn rekening nam. Hij heeft een totaalbenadering ontwikkeld die naast de financiële invalshoek ook de operationele, juridische en fiscale invalshoek omsluit. Hiermee zorgt hij voor een professionele, onafhankelijke en betaalbare oplossing voor kleine tot middelgrote overnamedeals die uniek is in de markt.

Due diligence is een uitgebreid onderzoek dat wordt uitgevoerd om de waardevolle informatie over een bedrijf, investering of project te verzamelen, te beoordelen en te analyseren.

Het doel van due diligence is om risico’s te identificeren en te beoordelen en om een beter begrip te krijgen van de financiële, juridische, operationele en strategische aspecten van de investering (target). Het is de noodzakelijke stap bij iedere overname of fusie.

Er zijn inmiddels heel wat partijen op de markt die diensten aanbieden in het kader van overnames en fusies.

Mathieu identificeert drie belangrijke rollen bij een overname:

  • De makelaarsrol: matchmaking en bemiddeling tussen koper(s) en verkoper(s).
  • De juristenrol: opmaak en uitwerking contractwerk.
  • De expertenrol: objectieve rol die bevestigt dat de overnamemodaliteiten gerechtvaardigd zijn.

Afhankelijk van de grootorde van de deal zijn deze rollen al dan niet effectief belichaamd door desbetreffende beroepsbeoefenaars.

Mathieu ziet zichzelf als de ideale persoon om de expertenrol te vervullen. Bij kleinere deals wordt deze rol vaak niet waargenomen door een expert ter zake. Hierdoor worden soms cruciale elementen over het hoofd gezien, met het risico op een financiële kater.

Op deze vraag kan er geen eenduidig antwoord gegeven worden. Het hangt af van veel zaken, zoals de elementen waarover er zekerheid moet worden gegeven / de kwaliteit van de aangeleverde informatie / …
Maar ook van het type boekenonderzoek:

Buyers Due Diligence:
De koper en de verkoper hebben voorafgaandelijk het kader van de overname onderhandeld en hebben dit geformaliseerd in een LOI (Letter of intent).
Het boekenonderzoek dient om de koper comfort te geven over:

  1. De algemene fiscale, financiële en juridische situatie van de onderneming.
  2. Zijn overname motivatie, het waarom er een welbepaalde prijs gegeven wordt voor de onderneming. In veel gevallen staat dit kwantitatief of kwalitatief uitgedrukt in de LOI.

Hierbij wordt het boekenonderzoek gevoerd aan de hand van de bepalingen opgenomen in de LOI (letter of intent).

Een Due Diligence, of boekenonderzoek, vanuit de koperpositie kan een spel van vraag en antwoord worden. Echter een te lang boekenonderzoek kan vermoeiend werken én kan wegen op de samenwerking na overname. Het doel is om binnen de twee weken het proces te doorlopen, waarbij alle partijen zich bereidwillig opstellen én daarnaast voldoende tijd te voorzien voor vraag en antwoord.

Vendor Due Diligence:
De verkoper laat voorafgaand aan het verkoopproces een rapport opstellen door een onafhankelijke partij.
Voordelen:

  1. Je anticipeert als verkoper op bepaalde ondernemingsrisico’s waardoor je sterker in de schoenen staat bij de onderhandelingen.
  2. Je hoeft minder snel een selectie te maken in de potentiële kopers.
  3. Het maakt het voor de potentiële koper eenvoudiger om een bod te formuleren.

Een boekenonderzoek vanuit de verkoperpositie probeert hij binnen de week na vrijgave van de informatie af te ronden.

De expertise van Mathieu reikt verder dan het boekenonderzoek alleen:

  • Bijstand bij het uittekenen van de juridische structuur en de financieringswijze.
  • Opmaak businessplan en presentatie aan bancaire partners.
  • Bijstand bij post closing handelingen. bv. earnout evaluatie.